Blogikirjoituksia 


Tämän blogin tarkoitus on tukea matkaasi hyvään ja yhä tarkoituksenmukaisempaan elämään, oman elämäntehtäväsi äärelle. Kirjoitukset koostuvat teemoista, joihin keskittymällä saat elämääsi lisää merkitystä, energiaa, iloa, inspiraatiota, ihmeitä, rohkeutta, luottamusta ja läsnäolon taitoa. Kaikkien teemojen yhteinen nimittäjä on onnellinen ja merkityksellinen elämä.

Keskiviikko, Tammikuu 16, 2019, 20:05 | Ei kommentteja »

 

Oletko huomioinut, että Internetin tulon jälkeen sekä kännykkävillityksen aikakautena sinusta tai ympärilläsi olevista ihmisistä olisi tullut lyhytpinnaisempia, ärtyisämpiä, epäsosiaalisempia ja ahdistuneempia? Onko jatkuva tavoitettavissa oleminen ja tietotulvan hallitseminen vähentänyt aikaa, jonka olet käyttänyt aiemmin esimerkiksi luonnossa oleiluun? Arveletko olevasi riittävän maadoittunut voidaksesi hyvin?


Kaupungistuminen ja tekniikka eivät ole olleet ainoastaan hyvästä. Neljän seinän sisällä näyttöpäätettä tai kännykän ruutua tuijottavat kärsivät yhä enemmän ns. "sisätilataudeista”, kuten kohonneesta verenpaineesta, keskittymiskyvyn puutteesta, liikunnan puutteesta, epämääräisestä ahdistuksesta, stressistä, elimistön matala-asteisesta eli hiljaisesta tulehdustilasta ja huonontuneesta näkökyvystä - erityisesti likinäköisyydestä, joka tutkijoiden mukaan näyttää liittyvän paitsi ruutujen silmiä rasittavaan sinivaloon, myös siihen, että silmälihakset eivät saa tarpeeksi vaihtelua lähelle ja kauas katsomisessa, vaan lähinäkö kuormittuu yksipuolisesti.

  Puunrungot


Miten ja miksi luonto tekee meistä onnellisempia, terveempiä ja luovempia? 

 

Talvimetsä  

Ihmistä ei ole luotu myyrämäiseen elämäntapaan sisätiloissa ilman riittävää luonnollista päivänvaloa. Voidaksemme hyvin tarvitsemme raitista ilmaa, liikuntaa ja aurinkoa. Sillä, kuljemmeko kaupungissa vai luonnossa, on valtava ero. Erityisesti metsä huojentaa stressiä ja ahdistusta. Sen elvyttävä voima on mitattavissa mm. verenpaineen ja pulssin laskuna, lihasjännityksen vähenemistä ja parasympaattisen hermoston toiminnan lisääntymistä. Parasympaattisen ärsykkeen vaikutuksesta sydämen syke hidastuu ja hengitystiheys pienenee. Metsässä oleskelu vaikuttaa siis käytännössä samalla lailla elimistöön kuin jooga tai meditaatio. Metsä on ilmaista terapiaa.


Florence Williams, amerikkalainen tietokirjailija, on kirjoittanut kiehtovan kirjan metsän parantavasta voimasta. Williamsin mukaan ainoastaan viiden tunnin oleskelu viikossa ulkoilmassa vaikuttaa merkitsevästi niin sanottujen hyödyllisten tappajasolujen määrään. Syke- ja verenpainemittareilla mitattujen tulosten mukaan metsä palauttaa stressistä yllättävänkin nopeasti, jo 15 minuutin metsässä samoilun jälkeen on havaittavissa merkittävää verenpaineen laskua ja kehon sekä mielen rentoutumista. Luonnossa liikkuminen parantaa niin ikään tarkkaavaisuutta, keskittymiskykyä ja läsnäolon taitoa.


Mitä maadoittuminen on?


Maadoittuminen on yksinkertaisesti yhteyttä maahan, luontoon, ja koska olemme syntyneet ihmisiksi maa-planeetalle, tarvitsemme tuota yhteyttä voidaksemme hyvin. Nykyinen elämäntyyli eristää useimmat meistä maasta ja sen sähköisestä energiasta. Fyysisen kosketuksen puuttuminen maahan näyttää häiritsevän fysiologiaamme ja voi aiheuttaa mm. tulehdusalttiutta, särkyjä, väsymystä ja huonounisuutta. Yhteyden palauttaminen maahan lieventää oireita ja jopa poistaa niitä.


Oletko pistänyt merkille, että yleensä kesäaikaan voit paremmin ja olet levollisempi sekä energisempi? Oletko huomannut, että kävellessäsi paljain jaloin luonnossa, alkaa jaloissa ja säärissä tuntua hienoista kihelmöintiä? Pistelyn tunne nousee maasta kosketuksen siirtäessä kehoosi luonnollisen sähköisen varauksen. Maan pinta on täynnä sähköistä energiaa. Maadoittuminen palauttaa ja ylläpitää keholle luonnollisinta sähköistä tilaa, joka edistää terveyttä ja toimintakykyä. Erityisesti kostealla nurmikolla käveleminen tai rantavedessä kahlaaminen maadoittaa nopeasti veden toimiessa luonnollisena sähkönjohtimena.


Miksi maadoittuminen auttaa palauttamaan tasapainon?

 

Luontopolku  

Ihmiset ovat kautta historian kävelleet paljain jaloin ja nukkuneet maan kamaralla tiedostaen, että kosketus maahan on rauhoittavaa. Teltassa tai taivasalla nukutaan yleensä syvempää ja eheyttävämpää unta. Monet alkuperäiskansojen parantajat luottivat maan voimaan jopa siinä määrin, että esimerkiksi sairaustapauksissa hautasivat sairastuneen kehon maan alle nopeuttaen näin paranemisprosessia.


Kuitenkin vasta tällä vuosisadalla biofysiikan, sähkötekniikan sekä lääketieteen asiantuntijat ovat tutkineet yhteyttä maahan ja selittäneet sen merkitystä ihmisen terveydelle. He ovat todistaneet, että maan energia tasapainottaa kehoa vähentäen kipuja ja tulehdusta. Tämä johtuu siitä, että negatiivisesti varautuneita elektroneja siirtyy maan pinnalta kehoon, jossa ne neutraloivat positiivisesti varautuneita haitallisia vapaita radikaaleja.


Vapaiden radikaalien liiallinen esiintyminen elimistössä voi johtaa soluvaurioihin ja sairauksiin, ne aiheuttavat mm. matala-asteista tulehdusta kehossa ja nopeuttavat vanhenemisprosessia. Jos kiinnostuit, ja haluat lukea lisää aiheesta, mainio kirja on esimerkiksi suomeksikin käännetty Clinton Oberin ja kardiologi Stephen Sinatran kirja Earthing - Maadoittuminen.

 

Metsässä oleileminen edesauttaa niin fyysistä kuin henkistä hyvinvointia sekä tarjoaa tervetulleen tauon digiriippuvuuteen. Stressiä poistaa erityisesti luonnon kokeminen, rakentamaton, rauhoittava maisema sekä hiljaisuus. Jo lyhyenkin metsässä samoilun jälkeen olo muuttuu elinvoimaisemmaksi ja luomiskykyisemmäksi. Kevään koittaessa kannattaa luopua maakosketuksesta eristävistä kengistä kokonaan, tai vaihtaa ainakin mahdollisimman ohutpohjaisiin jalkineisiin, ja antaa maan sähköisen energian tasapainottaa. Maadoittumishyötyjen lisäksi kevytkengät vahvistavat jalkaa sekä sallivat jalkaterän ja varpaiden olla luonnollisessa asennossa. Talvikuukausina maadoittuminen on haasteellisempaa, mutta ajatuksen voimaa ei kannata aliarvioida. Talvella erityisen suositeltavaa on harjoittaa tietoista kävelymeditaatiota, jossa jokaisella askeleella todella tunnustelee maata allaan ja kuvittelee, että jalkapohjista johtaa juuret syvälle maan ytimeen asti, ytimeen, josta parantava voima virtaa takaisin jalkapohjiin ja leviää koko kehoon.


Suomalaisina olemme etuoikeutettuja saadessamme elää laajojen luontoalueiden lähellä. Edellä mainittujen terveysvaikutustensa lisäksi metsät vaimentavat melua ja parantavat ilmanlaatua puhdistamalla pölyä, saasteita ja epäpuhtauksia, sekä sitomalla haitallisia kaasuja. Suomen pinta-alasta on edelleen yli 70% metsää tarjoten ihan jokaiselle kansalaiselle erinomaisen pakokeinon epäterveellisestä digimaailmasta hyvänolon juurille. Annathan sisäisen viisaasi johdattaa sinun polkusi metsään jo tänään!

  Puunrunko

Keskiviikko, Tammikuu 9, 2019, 18:35 | 1 Kommentti »

 

Vanhan vuoden vaihtuminen uudeksi muistuttaa eteenpäin menosta - ajan virrasta, johon niin luonnon kuin ihmisen on tarkoitus mukautua. Kaikki muuttuu, alituisesti. Vain muutos on pysyvää. On keveämpää antaa virran viedä mukanaan, kuin vastustaa sitä - luottaa, että se kuljettaa juuri oikeaan paikkaan, oikeaan aikaan. Vuodenvaihde on otollista aikaa kiittää menneestä, luopua siitä, mikä on tullut tiensä päähän, ja toivottaa tuleva tervetulleeksi. Uusi vuosi tuo mukanaan aina uuden alun.

Vuoden 2019 luovuutta tukeva energia auttaa ilmentämään omaa ainutlaatuista henkeä, sitä ominaisinta sinua, mikä juuri sinulla on maailmalle annettavana. Samalla se auttaa päästämään irti kaikesta, mitä et tarvitse ja mikä ei palvele sinua enää. Teethän oman osuutesi vapauttamalla itsesi ja muistamalla sydämen UNELMASI sekä kykysi luoda. Unelman tunnistat siitä, että se nostattaa sinussa puhtaan ilon ja inspiraation, hengen palon. Tiedätkin, tuo tuli on kytenyt sisälläsi. Se, mikä vasta äsken oli intensiivinen ajatus, tekee jo tuloaan ilmenemismuotoonsa. Ajan kulku nopeutuu tänä vuonna yhä, ilmentäminen vahvistuu yhä.
  Mahdollisuus


Mikä estää unelmiasi toteutumasta?


Meillä kaikilla on unelmia. Ne ovat olennainen osa henkistä ravintoamme. Joskus jopa vain unelmien voimalla jaksamme jokapäiväistä arkeamme, erityisesti, jos teemme työtä, joka ei ruoki luovuuttamme, tai jos olemme jumissa taloudellisessa kurimuksessa, jossa elämä koostuu jokapäiväisestä selviytymistaistelusta. Silti sisimmässämme tiedämme vielä aikamme koittavan, unelmiemme toteutuvan, jos vain sallimme sen itsellemme.

Unelmien lisäksi on oleellista tiedostaa niihin liittyvät ESTEET. Mikä on juuri sinun unelmasi esteenä? Onko se lapsuudessa omaksuttu alitajuinen uskomus, ettei ole unelman arvoinen, ettei ansaitse enempää kuin esimerkiksi omat vanhempansa, tai ettei ole hyväksyttyä tavoitella "taivaita ja maalata pilvilinnoja"? Oletko omaksunut uskomuksen, että elämän kuuluukin olla rankkaa ja kaikki hyvä on mahdollista saavuttaa vain kovalla työllä ja puurtamisella? Uskomus arvottomuudesta ja ansaitsemattomuudesta on tiedostamaton ankkuri, joka pitää monia paikallaan siinä, missä he ovat.

Mieti hetki, millaisia sanontoja ja puhetta lapsuudenkodissa on käytetty. Onko puhe ollut kannustavaa vai lannistavaa? Onko sanottu suoraan tai vitsailtu, että sinusta ei olisi johonkin tiettyyn? Esimerkiksi "Ei sinusta kyllä mitään rakettitieteilijää tule" -lausahdus epäonnistumisen yhteydessä voi olla tarkoitettu huulenheitoksi, mutta tallentuukin lapsen alitajuntaan totena "En ole riittävän älykäs opiskellakseni juristiksi/lääkäriksi/insinööriksi tms.".

Unelmointi  

Onko sinulle kerrottu, että unelmoimiseen ei kannata tuhlata aikaansa ja energiaansa, vaan ahkeroimiseen, joka vie ainoastaan eteenpäin? Joskus vanhempi voi hyvää hyvyttään kehottaa nuorta pyrkimään ammattiin, joka on turvallinen vaihtoehto, ja jossa tulee todennäköisesti työllistymään ja tienaamaan riittävästi. Vanhempi on luultavasti toiminut oman sen hetkisen parhaimman ymmärryksen mukaan, mutta tehnyt karhunpalveluksen lapselle kehittäen pelon, ettei tietyssä lapselle mieluisassa ammatissa toimimalla pystyisi elättämään itseänsä.

Onko juuri sinun kohdallasi käynyt näin, vai onko sinua tuettu kuuntelemaan oman sydämesi ääntä ja tavoittelemaan omia unelmiasi, sitä mikä tekee sinut onnelliseksi? TUNNISTA ja kirjoita ylös kaikki mahdolliset pelkosi sekä opitut uskomuksesi, jotka estävät sinua toteuttamasta unelmaasi. Koska luomme elämäämme sitä, mitä alitajunnassamme uskomme todeksi, alitajunnan sisällön muuttaminen positiiviseksi ja eteenpäin vieväksi on välttämätöntä unelman toteuttamiseksi. Tavoitteet ja unelmat toteutuvat, kun tiedostat omat negatiiviset uskomuksesi, muutat ne tukeviksi sekä voitat pelkosi.


Mikä auttaa unelmien toteutumisessa? Oletko oikeasti pohtinut, mitä unelman toteuttaminen vaatii?


Kun tavoittelet unelmiasi on hyvä pitää mielessä, että voit tehdä tulevaisuudesta tietoisesti juuri sellaisen kuin haluat sen olevan. Se, mihin keskität ajatuksesi ja huomiosi, vahvistuu ja saa lisää voimaa, sitä alat vetää puoleesi. Päästäksesi alkuun unelmasi kanssa sinun kannattaa siis tietoisesti keskittää huomiosi – ajatuksesi, tunteesi ja tekosi – siihen että unelmasi on jo totta. Kun sinulla on selkeä mielikuva ja voimakas tunne unelman toteutumisesta, oma mielesi alkaa työskennellä unelman toteutumiseksi. (Ajatusten voimasta lisää täällä).

Kuvittele nyt, että kaikki olisi mahdollista. Mitä haluaisit tehdä? Mistä unelmoit? Mitkä ovat intohimosi? Mitkä ovat ensimmäiset askeleesi kohti unelmaasi? Mitä unelmasi toteuttaminen vaatii? Listaa kaikki ajatuksesi ylös. On tärkeää, että herättelet mielikuvitustasi ja poistat mielesi luomia rajoitteita. Jos aika tai raha ei olisi esteenä, niin mistä sinä haaveilet? Älä mieti, vaan kirjoita sitä mukaa, kun asioita tulee mieleen. Kirjoita ylös myös mahdottomalta kuulostavat ajatukset.

Tarkastele vasta sitten listaa tarkemmin ja valitse tärkein ja rakkain sydämesi unelma, ja lähde miettimään yksityiskohtaisia mitattavissa ja saavutettavissa olevia tavoitteita, joita aiot unelmasi eteen työstää. Unelma rakentuu tavoitteista, joilla on oma määräaikansa. Kirjoita tavoitteet siinä muodossa, kuin olisit jo saavuttanut ne, jolloin alitajunta alkaa uskoa päämäärään pääsemisen todeksi. Paloittele tavoite osatavoitteisiin, jotka vievät kohti unelman toteutumista. Mitä kaikki askeleita sinun on otettava, ennen kuin unelmasi toteutuu? Paloittele myös tavoitteet määräaikoihin, jonka aikana saavutat ne.

Askelmat

 

 

Esimerkiksi karkeasti näin:

Unelmani: Saada tehdä unelmatyötäni
Tavoite 1: Olen hakenut opintovapaata nykyisestä työstäni tai osa-aikaista työtä toteuttaakseni mahdollisuuden opiskella unelma-alaani, 31.1. mennessä
Tavoite 2: Olen kartoittanut lisätulonlähteitä, 31.2. mennessä
Tavoite 3: Olen aloittanut opiskelun unelma-ammattiini, 1.3. mennessä
Tavoite 4: Olen perustanut toiminimen, 31.12.mennessä
Tavoite 5: Olen lanseerannut markkinointikampanjan, 31.12.mennessä
Tavoite 6: Olen aloittanut osa-aikaisesti unelmatyöni tekemisen ja asiakaskunnan keräämisen
Tavoite 6: Olen siirtynyt täysipäiväiseksi yrittäjäksi unelmatyöhöni, kolmen vuoden sisällä

Kun olet määritellyt tavoitteesi, on lista hyvä käydä vielä läpi yhdessä kumppanin ja/tai perheen kanssa, jotta saat myös läheistesi ymmärryksen ja tuen tavoitteisiin sitoutumisessa.


Kaikelle on oikea aikansa


Tammikuun alkupuoli on ihanteellista aikaa laittaa kaikenlaisia uusia asioita alulle ja avata oma mieli uusille oivalluksille, kirkastaa omia unelmia. Kasvava kuu tukee pyrkimyksiäsi aina täysikuuhun (21.pvä) saakka, jolloin aktivoituu rauhan tarve ja energiat pikkuhiljaa hidastuvat loppukuuta kohden. Vähenevän kuun aikana on levon ja maadoittumisen aika. Vähenevä kuu tukee myös irtipäästämisiä ja luopumisia. Loppukuusta on hyvä tehdä niin konkreettista kuin henkistä siivousta. Siivota kaikkea, mikä voi olla vielä unelman tiellä. Tiedostaa, mitä vanhoja toimintamalleja sekä uskomuksia kantaa mahdollisesti edelleen mukanaan, ja antaa kaiken, mikä ei ole enää omaksi parhaaksi, mennä.

Kun päätät lähteä matkalle kohti unelmaasi ja pidät tavoitteet kirkkaina mielessäsi, niin pelkojen tilalle tulee luottamus. Unelmoimisen tilalle rohkeus toimia. Kaikelle on aikansa, määrähetkensä elämässä. Pidäthän huolta, että sinun aikasi on nyt.

Jos koit tämän postauksen hyödylliseksi, jaathan sen myös jollekin, josta välität ja annat hyvän kiertää. Kiitos <3

Ilolla luen myös sinun kommenttejasi. Mikä on sinun unelmasi? Mitä askeleita olet jo ottanut toteuttaaksesi unelmasi? 

  Sinä onnistut!

© 2012. Care4You.